Головна » 2011 » Октябрь » 14 » Навіщо ми так страждаємо, коли нас кидають?
16:14
Навіщо ми так страждаємо, коли нас кидають?
Навіщо чоловік вбиває себе просто тому, що хтось сказав "прощай"? Нарешті, за справу взялися дослідники. Тепер ми точно знаємо, що з нами відбувається і який єдино вірний спосіб це пережити.
- СПРАВА НЕ В ТОБІ, - СКАЗАЛА ЮЛЯ. - СПРАВА В ТОМУ, ЩО ЧАС ЙДЕ І. ..
І так далі. Я не пам'ятаю всіх послідували за цим банальностей, всіх безглуздих слів, пам'ятаю тільки, як дивився на її губи, які ще вчора були такими близькими.
Я був розбитий. Втрачено. Приголомшений. Як тоді в дитинстві, коли я потрапив в аварію, я усвідомлював лише одне: сталося щось жахливе.
Завдавши смертельний удар, вона втекла з чортова ресторану, забитого парочками. Так, це я, не соромлячись своєї сентиментальності, 14 лютого зарезервував столик. І ось.
Зрештою я теж встав і пішов, і бродив кілька годин вулицями в задушливому забутті, не знаючи, куди бігти від нескінченної зграї думок.
Ми зустрілися рік тому на публічній лекції про сучасну прозу, але я пропустив повз вуха всі тонкощі постпостмодернізма - дивився тільки на неї.
З попередніми дівчатами секс був веселим відпочинком - як катання на гірках в казанському аквапарку. На жаль, захоплення проходив, варто було тільки звикнути до вигинів і поворотів. З Юлею було не так. Десь через півроку мене осінило: ми перестали займатися сексом і стали займатися любов'ю - але ж раніше я був впевнений, що ця грань придумана спеціально для самих сопливих мелодрам.
Час минав, і я все сильніше відчував прихильність, яку до цього не відчував до жодного живої істоти. Юля була найрозумнішою, найкрасивішою жінкою з усіх, що я коли-небудь зустрічав. Поруч з нею я відчував себе освіченою, дотепним, привабливим - переможцем по життю.
Коротше, вона вибрала ідеальний момент для катастрофи ".
Навряд чи це когось втішить, але в останні років 10 еволюційні психологи, неврологи, фармацевти - всі як один вирішили пролити світло на "синдром розбитого серця", назвемо його так.
Любов згортає гори? Але те, що починається після слів "вибач, але ...", - сила ще більш потужна. Травма, з якою ти залишаєшся наодинці, часом не відрізняється від психічного розладу.
Ось статистика з американського Journal of Personality and Social Psychology: з 114 осіб, яких кинули протягом восьми тижнів до проведеного дослідження, 40% перебували в клінічної депресії, у 12% спостерігалися симптоми середньої та важкої депресії. "Догляд коханої людини - один з найбільш сильних стресів, які може відчути людина, - стверджує Девід Басс, к. м. н., Автор наукового бестселера" Еволюція бажання ". - Сильніше цього тільки втрата дитини".
Надлишок гормонів стресу, який супроводжує подібні історії, може здорово вдарити по твоєму мотору - саме тому навіть медики кажуть: "розбите серце". Але навіть коли воно не розбите буквально, розрив відносин все одно може привести до летального результату. Покинуті чоловіки здійснюють самогубство в три рази частіше за жінок, які опинилися в такій же ситуації. Ну а ті, хто не думає зводити рахунки з життям, змішують горі з алкоголем, гинуть в автокатастрофах, вплутуються в бійки і неприємності і т.д. Що це, як не суїцид?
Суворо. Так. Чи тобі не знати. Але навіщо вся ця біль? Три веселих ляльковода
ДЕНЬ ЗА ДНЕМ, тиждень за тижнем,
місяць за місяцем мій кошмар імені святого Валентина посилювався. Складно сказати, коли мені було болючіше - того вечора або вже потім. Через цілковитій безвиході й безглуздою тривоги я не міг спати і майже не їв. Потік нав'язливих думок і образів переслідував мене цілодобово.
Коли я представляв її в ліжку з яких-небудь хлопцем, мене переповнювали злість і ревнощі. Потім я раптом згадував найбільш зворушливі моменти нашого спільного життя - і бажання знову опинитися поряд з нею і зробити її щасливою відганяв думки задушити її.
Якось я усвідомив, що перебираю в умі одне її гідність за іншим, і спробував спростувати кожне якимось недоліком. Яке там! Це призвело лише до того, що вона стала в моїх очах ще більш людяною і милою.
Розпач нескінченно винахідливо - воно завжди напевно знає, який нерв потеребити, щоб ні в якому разі не дати тобі спокою. Це як бути замкненим у коробці з гучномовцем, який перераховує твої недоліки. Твоїм власним голосом. Що б я не робив, я не міг змусити себе заткнутися.
І я, звичайно, як запеклий наркоман, кружляв навколо одного: потрібна доза, потрібна доза, потрібна доза ... потрібна Юля. Нестерпне бажання отримати її могло спровокувати що завгодно: місце, де ми побували хоч раз, пісня на радіо, машина такого ж кольору, як у неї, аромат її парфумів (ось це взагалі нестерпно). Відпочинку не було і коли я все ж засинав: мені постійно марилося, що вона нікуди не йшла, і кожного разу, прокидаючись, я занурювався в новий кошмар.
Через два місяці я спробував замінити її іншою дівчиною. Дівчина була доброю і симпатичною, але її запах був солодким до нудоти. Одного разу, коли полізла обніматися, мене мало не вирвало. Вона була не Юлька, і цього я їй не міг пробачити.
Поки ми з Юлею були разом, я хотів її, бо вона була для мене найвищим задоволенням. У її відсутність задоволення стало просто дрібницею. Чого я хотів від неї тепер? Позбавлення від болю ". Щоденник спостережень
Отже, любов - введена еволюцією в дію ще пару мільйонів років тому програма, яка керує нерозумної мавпою з метою продовження її (мавпи) роду. Мільйони років тому, підкреслимо. З тих пір ми стали мудрішими й навіть навчилися планувати народжуваність - так навіщо ж вся ця біль, коли еволюційна програма дає збій? Ми інтуїтивно відчуваємо, що в цьому немає сенсу. Чи не розумніше чи плюнути на все в той же вечір і рухатися далі?
"Існує безумовне, як колінний рефлекс, думка, що корисні тільки ті стани, при яких ми відчуваємо себе добре. Все інше, мовляв, патологія, - говорить Метью Келлер, асистент професора психології в університеті Колорадском. - Але взагалі-то процес очищення і одужання у багатьох випадках несе багато неприємних відчуттів. Біль, лихоманка, пронос - все це насправді порятунок для організму ".
Отже, ти не на самому дні відчаю - ти одужуєш. Тебе занадто довго годували сильнодіючими препаратами, щоб все закінчилося в секунду. Але все неодмінно закінчиться, просто потерпи.
У книзі "Загальна теорія любові" три професори з Університету Каліфорнії пишуть, що раптовий розрив відносин запускає в людині двофазний відповідь механізм. Тобі доведеться пройти через обидві фази, винятків не буває. Просто знай, як зробити це правильно. ПЕРША ФАЗА - ПРОТЕСТ За допомогою магнітно-резонансної томографії у закоханих людей був зафіксований малюнок мозкової активності, дуже схожий на те, що відбувається в голові після кокаїнової дози. Ейфорія. А у тих добровольців, від яких нещодавно пішов партнер (робити їм нічого, окрім як за вченим шлятися, правда?), Ця активність трохи зрушила - у бік відділів, зазвичай порушених у пристрасних гравців, які мріють про виграш. Мозок насичується зайвим дофаміном, норадреналіном і схожими збудливими гормонами, що робить тебе як ніколи одержимим і відчайдушно закоханим. Все це тобі дає найсильнішу мотивацію повернути кохану - включається той самий гравець, що змушує тебе поставити на кін усе, щоб домогтися успіху. Еволюційний сенс тут теж є. Ти занадто багато сил вклав у цей об'єкт, щоб втратити його без боротьби. ДРУГА ФАЗА - ЛОМКА
Коли організм раптом розуміє, що головний виграш, заповітна доза, дістався комусь іншому, бадьорість гравця змінюється відчаєм наркомана. Істерика. Чорна меланхолія. Найдурніші витівки. Відчай. Один із симптомів цієї стадії (до речі, теж цілком наркоманський) - втрата апетиту. Є припущення, що подібна реакція організму дозволяла нашим предкам залягати на дно в нападі горя й існувати на мінімальних ресурсах. У стародавні часи полювання було небезпечним заняттям, що вимагає високої концентрації, - але про яку концентрації може бути мова, коли самка наділу шкуру і пішла до вожака? Спровоковане цією травмою відразу до їжі могло бути стратегією виживання: втратиш пару кілограмів, але не життя. ЗАВЖДИ БУЛО ТАК: ГЛУБИНА ЛЮБОВІ НЕ
пізнається раніше години розлуки ", - писав арабський поет і філософ Халіль Джебран. В точку. І ще одна мила думка мені десь попалася:" Бажання наше подібно до того, як двічі отруєна собака втретє дивиться на шматок м'яса ". Це теж про мене.
Жага пересилився мою здатність чинити опір більше разів, ніж я можу згадати. Іноді я дзвонив Юлі в ночі, сподіваючись, що вона прийме мою пивну браваду за щось ще, не знаю за що. Перші кілька разів вона брала трубку і пару хвилин здавалася майже доброю. Вона знову запевняла, що справа не в мені, що ми просто зустрілися не на тому життєвому етапі. (Де вони знаходять ці слова?!) А потім все псувалося. Я просив її - спокійно, як міг - дати мені другий шанс, а коли вона говорила "ні", я починав скаржитися. Кожного разу все закінчувалося однаковим приниженням: я благав в сльозах, вона мене заспокоювала, але не піддавалася. Врешті-решт вона перестала брати слухавку.
Тому іноді вночі я вирушав до її будинку, виглядаючи світло в її спальні і чужі машини на парковці. Якось раз, в досконалої істериці, я був готовий увірватися до неї, але щось мене зупинило, не знаю що. Її любов пішла безповоротно, і, напевно, я просто зрозумів, що можу втратити ще більше.
Останній раз я зустрів Юлю у фітнес-клубі. Я грав з приятелем в настільний теніс, коли прийшла вона з якимось хлопцем, якого я раніше не бачив. В одній руці він ніс велику сумку, а інший міцно притискав її до себе. Комок м'язів з щелепою. Я зневажав його, але її я ненавидів.
Кажуть, що антонім любові - не ненависть, а байдужість. На якийсь момент наші очі зустрілися: мої продовжували горіти пристрастю і ворожістю. Але в очах Юлі не було ні жалю, ні роздратування - лише якесь невиразне зневагу. У той жахливий момент я вперше відчув надію, що одного разу розділю з нею це почуття ". Інструкція з виживання
За винятком антидепресантів, які в деяких випадках ефективно протистоять синдрому розбитого серця, вчені не додали від себе нічого революційного до накопиченої століттями людської мудрості. Правда, в лабораторіях хоча б з'ясували, які зі старих добрих рад працюють краще за інших і чому.
Взяти, наприклад, відому тактику під назвою "ніяких контактів". Коли відчуєш, що пристрасний гравець в тобі помер, не дочекавшись джекпоту і залишившись ні з чим, а замість нього б'ється в агонії хлопець з диким синдромом абстинента, усвідом найголовніше: відтепер у тебе не повинно бути нічого спільного з твоєї колишньої любов'ю. Так і зроблю, вирішуєш ти, але потім емоції беруть гору, змушуючи вступати наперекір здоровому глузду. Так до чого ж прислухатися: до мозку або до серця?
"Без сумніву, до мозку, - каже Елен Фішер, професор антропології Рутгерського університету. - Любовну травму треба лікувати так само, як залежність, якої вона по суті і є. Це означає - ніякого спілкування, ніяких дзвінків, ні листів, ні читання її сторінки в соцмережі, ні походів в спортзал, де вона може виявитися ".
І, що ще важливіше, не піддавайся на її пропозицію "залишитися друзями" - це самообман і тільки. "Якщо людина, яка кинула тебе, пропонує дружбу, скажи, що так, добре, через три роки, - радить Фішер. - А зараз тобі потрібен час і простір, щоб пережити втрату".
Не важливо, займе твоє відновлення три роки або три тижні, тобі необхідно видалити зі свого життя більше, ніж просто жінку. Позбудься всіх її фотографій, подарунків, телефонних повідомлень, речей, які їй належать, - словом, від усього, що може нагадати про вас. В іншому випадку ти будеш як алкоголік, який намагається кинути пити, сидячи перед батареєю Непочатих пляшок. Пива. Холодненького такого.
До речі, про алкоголь. Чи тобі не знати, що, підвищуючи градус, ти знижує шанси впоратися зі своїм внутрішнім хаосом. Коли ти тверезий, ти думаєш: "Я так хочу їй зателефонувати, але знаю, що мені буде від цього тільки гірше". Два пива через ти шукаєш телефон.
Альтернатива - фізичне навантаження. "Вона, як губка, вбирає стрес, - коментує професор Фішер, - мабуть, за рахунок підвищення рівня серотоніну. І додає бонусну дозу ендорфінів, гормонів хорошого самопочуття".
Чи зійде за фізична вправа секс з новою партнеркою? Девід Басс, автор "Еволюції бажання", говорить наступне: "Я підозрюю, що для чоловіків нове кохання дійсно найкращі ліки. І якщо вона неможлива, іноді її може замінити новий секс". Але тільки не на стадії протесту. "Якщо ти все ще закоханий, - вважає Елен Фішер, - ніхто не зможе тобі сподобатися".
Навіть пройшовши через все це, я не знаю, що тобі порадити. Можна використовувати перевірені стратегії і все одно тижнями і місяцями не відчувати жодного полегшення. Але потім одного разу ти розумієш, що зміг цілу хвилину не думати про неї. Правда, в цю мить твої страждання накочують з ще більшою силою.
Потім, через багато часу, ти виявиш, що прожив годину без свого привида. І вага ти начебто більше не втрачаєш - один кілограм з блудних десяти навіть встиг повернутися.Радіти рано: що-небудь неодмінно нагадає тобі про неї - в цьому відношенні навколишній світ ще довго буде залишатися мінним полем. Навіть коли ти зможеш прожити цілий тиждень без неї в голові, ти ще не будеш у безпеці. Випадково зіткнешся з нею на вулиці - і все. Думав, що забув її, і раптом розумієш, що навіть не наблизився до цього.
Але ти наближаєшся. Біль здається, як і раніше сильною, але щось змінилося. Рана ще болить, але перша болячка відвалилася. Чортове колесо твоїх мук ще крутиться, але уповільнює хід - правда, так поступово, що неможливо вловити момент, коли воно зупиниться. Після п'ятничного запливу в П'ЯТЬ
кілометрів я сідаю на лавку до приятелів і притуляюся ниючим плечем до холодного кахлю стіни. У цей момент з басейну виходить дівчина, яку я до цього дня не бачив, і прямує до нас. У перший раз за довгий час моє серце прискорюється при вигляді жіночого тіла.
Вона абсолютна в своїй красі: пишна, але підтягнута, темно-зелені очі, блискучі каштанове волосся, повні губи. Я впевнений, що бачив сотні об'єктивно красивих жінок за ті півтора року, які пройшли з моменту виходу Юлі. Але ця - перша, яка зачепила мене. Я помітив її, коли плавав сьогодні, і, розглядаючи її під водою, врізався у бортик - ось чому ниє плече.
- Привіт, - говорить вона всім нам. - Я - Олена. Зазвичай плаваю тут з ранкової групою.
Приятелі зі шкіри геть лізуть, намагаючись справити на неї враження. Я майже вже забув, як треба фліртувати, тому просто кажу "привіт" і готуюся до їх подшучіваніе.
Один зауважує, що ранкова група починається о шостій годині.
- Як ти можеш вставати так рано тільки заради того, щоб поплавати в темряві? - Запитує він дівчину.
Вона посміхається і по-дівочому знизує плечима, дивлячись у вікна, повні закатних променів:
- Ну так, в цей час дня вигляд набагато краще.
- Ти повинна приходити сюди ввечері частіше, - кажу я не то їй, не то для хлопців, - щоб і у нас був розкішний вигляд.
Мій наївний комплімент змушує її почервоніти. Місяці через, коли ми будемо лежати в ліжку і я буду відчувати себе щасливішими, ніж коли-небудь, вона зізнається, що саме ці дурні слова запалили в ній вогник.
У найгірші моменти тих півтора року я був впевнений, що назавжди залишуся зламаним механізмом. Але чортове колесо зупинилося. Я знаю, ніщо не зможе стерти образ Юлі з мого серця. Але зараз мені це неважливо. Я задоволений і лише сподіваюся, що вона змогла пробачити мене, як я в підсумку пробачив її ".
Переглядів: 774 | Додав: Panuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]